Naiseuden supervoimat

Eilinen naistenpäivä jätti mut pohtimaan naiseutta. Mä olen tehnyt viimeiset vuodet töitä lähes pelkästään naisasiakkaiden kanssa ja mun mielestä naiseudessa on jotain tosi erityistä. Sinkkunaisena oon pohtinu paljon omaa naiseuttani, sen kehittymistä ja miehen lähestymistä naisena. Mun elämässä naiseus on ollu samaan aikaan tosi kiehtova ja haastava teema.

Aloin kasvaa naiseksi alakoulun viimeisillä luokilla. Tuolloin meitä oli pienessä kyläkoulussa viisi tyttöä samassa porukassa. Näennäisesti tultiin hyvin juttuun, mutta pinnan alla kuohui ja kovaa. Viisi tyttöä ei mahdu samaan porukkaan, tuossa iässä tyttöjen supinat tapahtuvat parhaan kaverin kanssa. Meillä ei ollut vakiintunutta parasta kaveria, vaan aina kaksi kaverusta ja yksi yksinäinen tyttö, joka taisteli paikastaan porukassa. Jo naiseuteni alkuvuosina näin sen ruman puolen. Opettajan edessä pystyttiin hymyilemään, mutta omassa porukassa puukot viuhuivat. Vaihtuvia tilanteita selvittelivät opettajan lisäksi välillä myös vanhemmat, lopullinen muutos tuli vasta osan tytöistä siirtyessä yläasteelle.

Pienten naisten puukkohipat ovat näkyvillä jo päiväkodissa. Kolme tyttöä ei tahdo mahtua pysyvästi samaan porukkaan. Onnekkaita ovat he, jotka saavat kasvaa lapsuutensa ja nuoruutensa saman parhaan kaverin kanssa. Uskoisin tämän lisäävän perusluottamusta tyttöyteen ja puhkeavaan naiseuteen. Olen törmännyt naisten puukkohippaleikkeihin myös aikuisuudessa. Kun kaksi naista asettuu ystäväporukassa tai työelämässä toisiaan vastaan, saattaa syntyä tosi rumaa jälkeä. Ulkopuolisten selvittelijöiden puuttuminen asiaan tuo harvoin ratkaisua tilanteeseen, kyseessä on kahden vahvan tahto ja energia.

Aikuisuuden kokemukseni naisista ja naiseudesta ovat onneksi pääosin hyviä. Minulla on ihania ystäviä, joiden kanssa olen saanut kasvaa omassa naiseudessani. Osa näistä ystävistä on nähnyt matkani tytöstä naiseksi. Olen saanut tuntea sen, että voin jakaa toisen kanssa syvimmät salaisuuteni ja luottaa siihen, että ne salaisuudet jäävät meidän kahden välille. Olen saanut keskustella naiseuden kipeimmistä kysymyksistä ja naiseudesta suhteessa miehiin. Olen vahvasti sitä mieltä, että naisen maailma on ihan omansa. Samoin on miehen maailma. Toista naista voi lopulta täysin ymmärtää vain toinen nainen. Siksi on tärkeää säilyttää elämässään muutamia vahvoja naisia, siskoja.

Meillä naisilla on tässä maailmassa kaksi mahdollisuutta: voimme pelata joko samalla tai kahdella vastakkaisella puolella. Kun alat miettimään asiaa, uskon sinun joskus, ehkä useinkin olleen tämän valinnan edessä. Välillä valintaan liittyy myös valtakysymyksiä: käytätkö valtaasi toista naista vastaan? Valtakysymykset liittyvät sekä työelämään että vapaa-aikaan. Valtaroolit ovat välillä vaihtuvia, vallan valtikka saattaa olla toisinaan sinun kädessäsi ja toisinaan toisella puolella pelikenttää. Onko sinulla tarvetta käyttää valtaasi? Miksi on tai miksi ei ole?

Minä pyrin omassa elämässäni ohjautumaan yhä enemmän rakkauden ja itsekunnioituksen kautta. Rakkaus näyttäytyy myös suhteessa toisiin naisiin. Minulla ei ole tarvetta käyttää valtaani. On monia taisteluita, jotka voin suosiolla jättää käymättä. Entistä enemmän alan nähdä naiseuteni voimana ja mietin, kuinka voin valjastaa voimani tämän maailman tarpeisiin, unohtamatta omia tarpeitani. Jos naiseudessa on voimaa, naisten yhteistyön kautta syntyy supervoimia. Vahvan naiseuden kautta voimme muuttaa tätä maailmaa paremmaksi paikaksi elää. Me voimme opettaa tätä samaa omille tytöillemme, olivat he biologisia tai muuta kautta elämäämme tulleita tyttöjä. Tyttöys on naiseuden tavalla taitolaji.

Tässä eräänä päivänä havahduin siihen, että seuraan Instagramissa monia vahvoja naisia. Sosiaalisessa mediassa on yhä enemmän myös naisten yhteenliittymiä, esimerkiksi naisyrittäjien yhteistyön muodossa. Naiset ovat näkyvillä ja laittavat itsensä rohkeasti likoon, silläkin uhalla, että saavat varmasti myös paljon negatiivista palautetta. On onni syntyä naiseksi Suomeen, me voimme opettaa jotain suomalaisesta naiseudesta myös tänne muuttaville naisille. Meillä suomalaisilla naisilla on paljon oikeuksia, joskin epätasa-arvo esimerkiksi työelämässä lienee kiistämätön tosiasia. Mutta näitä kysymyksiä vastaan voimme taistella ainoastaan yhdessä, samalla puolella pelaten.

On tärkeää tiedostaa oman naiseutensa voima ja naiseuden supervoimat. Supervoimat saa käyttöönsä vasta yhdessä tekemällä. Mikä olisi sellainen konkreettinen teko, jonka avulla voisit tässä hetkessä tukea toista naista tai naisia? Missä kohtaa voisit asettaa naiseuden edun oman etusi edelle? Vaatiiko sisäinen naiseutesi kastelua puhjetakseen kukkaan? Millaisena näet elämäsi tuon kukkaan puhkeamisen jälkeen?

Minulla oli eilen mielessäni yksi erityinen nainen, jota olisin halunnut naistenpäivänä muistaa. Tiedän hänen kokeneen todella kovia, mutta siitä huolimatta näen hänessä ihan mieletöntä vahvuutta. Omista kokemuksista huolimatta hän jaksaa kuunnella toisia ja tukee työssäänkin naisten jaksamista arjen keskellä. Koska en tehnyt sitä eilen, ehkä lupaan muistaa häntä tänään muutakin kuin lämpimin ajatuksin. Se on minun konkreettinen tekoni, sillä tänäänkin on naistenpäivä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *