Aitous on ainoa kestävä tapa toimia

Kuva: Juho Salama Tauriainen, kuvassa vas. alk. Jan Arbelius, Lasse Kukkonen ja Juha Ahola

Olin lokakuun alussa kokeneen Suomen mestaruuksia ja maailmanmestaruuksia voittaneen Lasse Kukkosen seminaarissa. Lasse avasi noin 2 tunnin ajan kokemuksiaan johtajuudesta, sillä hänhän on ollut kapteenin roolissa jo nuorena miehenä Oulun Kärpissä kuin myös maajoukkueessa myöhemmin.

Peilasin Lassen tarinaa ja aatoksia omaan urheilu-uraani, sillä pelasin jalkapalloa ja futsalia monilla eri sarjatasoilla ollen usein kapteenina tai pelaaja-valmentajana eli johtavissa rooleissa. Sain hienon kopin ja oivalsin erään heikkouteni johtajana. Itse asiassa samainen asia nostaa päätään myös siviilielämässä välillä.

Olen nk. ”kova luu” tiukassakin paikassa. Päätä ei kylmää, enkä kumartele kuvia. Olen ollut joukkueessa se, joka pitää isoa ääntä niin hyvässä kuin pahassa. Olen äänessä paljon huutaen kannustuksia ja kritiikkiä (siis parempia suorituksia vaatien) omalle joukkueelle. Tuomaritkin ovat saaneet osansa, kun kilpailuvietti ja voitonhalu ovat olleet tapissaan. Joskus ylilyönnit ovat johtaneet jopa ulosajoihin kentältä, toisinaan huutamisella olen onnistunut sytyttämään joukkueen.

Lasse meni puheessaan syvemmälle siihen, mistä johtamisessa on kyse. Hän kertoi tarinan, kun ”joutui” kapteenina kohtaamaan juuri isänsä menettäneet pelikaverinsa ensimmäisenä. Ei auttanut kuin mennä koputtamaan pelikaverin hotellihuoneen ovea ja kohdata kiperä tilanne. Varmaan monella käy mielessä, että tuossa tilanteessa sanoja ei löytyisi.

Lasse kertoi myös siitä, että entiset pelikaverit, nuoremmat sellaiset, saattavat soittaa hänelle ja avautua, että parisuhteessa menee päin prinkkalaa, mikä avuksi?

Johtamisessa, todellisessa johtamisessa, onkin kyse vielä enemmän ihmisen kohtaamisesta. Kun tunnet alaisen, pelikaverisi jne. (siis työkaverin) taustat, kiinnostuksen kohteet, elämän tilanteen ym., voit kohdata hänet ihminen ihmisenä ja ymmärtääkin paremmin. Tällöin voi löytää aidon tunneyhteyden.

Muistan jo vuosia sitten kuulleeni, mitä jää jäljelle, jos bisnessuhteistasi otettaisiin raha(intressi) pois. Mitä jäisi jäljelle? Se on se, mitä olet rakentanut! Näin myös Lassella jääkiekossa. Ihmissuhteet ilman yhteistä pokaalin tavoittelua ovatkin ne, mitä lopulta jää, kun urheilussa tavoitteet ja intressi otetaan pois.

Näytteleminen kuuluu vain näyttelijöiden työrooliin. Muutoin näyttelemistä ei tarvita. Sinun tulee kelvata juuri sellaisena kuin olet vahvuuksinesi ja heikkouksinesi. Aitous on varma lääke siihen, että on helppo laittaa pää tyynyyn. Aitous on myös se, millä vedät puoleesi oikeanlaiset ihmiset ympärillesi.

Aitous on kaikki kaikessa! 

Kirjoittaja Juha ”Vauhtipyörä” Ahola on intohimoinen yritysvalmentaja, sparraaja ja mentori, jonka perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kaksi tytärtä ja poika.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *